De Zeeuwse kust
De Zeeuwse kust (zee, strand en duinen)
Zee, strand en duinen, natuur en water, toerisme en recreatie: u vindt het allemaal in Zeeland! De Delta is een gebied met kwaliteiten voor natuur, wonen, werken en recreÄ—ren. Hier kunt u meer informatie over het natuur- en kustgebied Zeeland en haar recreatiemogelijkheden vinden. Zee, strand, duinen, meren en bossen: u vindt het allemaal in Zeeland! Hier kunt u meer informatie over het natuur- en kustgebied Zeeland en haar recreatiemogelijkheden vinden.
Water, wind en mens vormden de Zeeuwse eilanden. Inpolderingen maakten ze groter, stormvloeden weer kleiner. Water blijft boeien, elke dag, elk jaargetijde. Zeeland is een waterrijke provincie; het bestaat voor eenderde uit water. Met bijna evenveel water als land is het Deltagebied voor iedere watersporter een must.
Vroeger bestond Zeeland nog uit echte eilanden en had het water vrij spel. Gelukkig zorgen de Deltawerken nu voor droge voeten achter dijk en duin. Dammen, bruggen en pontjes maken elk plekje inmiddels goed bereikbaar. Maar toch .... Zeeland blijft een gebied van eilanden, van overkanten. Elk van die eilanden heeft zijn eigen gebruiken, dialect, streekdracht, natuur en landschap. Ontdek het zelf, steek het water over en ontdek de verrassende horizon!
De Zeeuwse kust
Zeeland is de meest authentieke kustprovincie van ons land, waar geen dorp verder dan 17 km van de zee of van een voormalige zeearm ligt. De Zeeuwse natuur is de natuur van de Delta. Op de overgang van de grote rivieren naar de zee, hebben wind, zee en getij lange tijd vrij spel gehad met een grillig patroon van duinen, geulen, platen, slikken en schorren als resultaat. Hier overheen kwam een historie van duizend jaar inpolderen met wisselend succes. Het bracht dijken en deltawerken, maar ook overstromingen en rampen. En zo ontstond het huidige Zeeland: een getemd deltagebied met nog veel karakteristieke natuurwaarden.
Strijd tegen de zee
Zeeland, een provincie die als geen ander verbonden is met het water. Al eeuwen zijn de inwoners van Zeeland bezig het land tegen deze wateren te verdedigen. Het Zeeuwse land is duizenden jaren lang geteisterd door stormvloeden. In de beschutting van duinen en dijken liggen haven- en badplaatsen. Na de watersnoodramp van 1953 kwamen de dammen van het fameuze Delta Plan, waarmee het Zeeuwse eilandenrijk tot een eenheid werd samengesmeed. Dit is het sluitstuk van een worsteling met de zee die nergens ter wereld zo hevig is geweest als hier, weerspiegeld in het wapen van Zeeland: Luctor et emergo - ik worstel en kom boven.
Deltaplan
De bescherming van de Zeeuwse kust komt voort uit het Deltaplan: het afdammen van de riviermondingen. Dit plan bestond al voor de watersnoodramp van 1953, maar kreeg door de ramp een extra impuls, waardoor de werken versneld uitgevoerd werden. Hoewel veiligheid voorop stond, heeft het economisch belang van de haven van Antwerpen ervoor gezorgd dat de Westerschelde een open verbinding bleef. De afdamming van de Botlek in 1950 markeerde de start van de Deltawerken die in totaal 18 bouwwerken in Zeeland en Zuid-Holland kent. Met de oplevering van de Maeslantkering in 1997 zijn de Deltawerken nu compleet. Door de realisatie van de Deltawerken is de kustlijn met ongeveer 700 kilometer verkort.
De Deltawerken
De Deltawerken zijn een verdedigingssysteem tegen hoog water uit zee in Nederland in Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Sommige stukken land in Zeeland bevinden zich onder de zeespiegel. Hiervoor zijn maatregelen nodig om kustvakken te versterken om het achterland te beschermen tegen overstroming. Deze versterking is nodig omdat de zeespiegel stijgt ten gevolge van klimaatverandering. Om de veiligheid van Nederland in tijden van grote stromen en hoge waterstanden te waarborgen, zijn de Deltawerken ingesteld. Door deze maatregelen vormt het water niet langer een bedreiging voor de Zeeuwse bevolking. Niet alleen in de zomer is het genieten van het strand en de zee, ook in de winter is het heerlijk recreÄ—ren.
Kustveiligheid in Zeeland
Door de eeuwen heen zijn deze waterkeringen steeds betrouwbaarder geworden. Na de watersnoodramp van 1953 zijn alle dijken op "deltahoogte" gebracht en zijn de genoemde wateren van elkaar gescheiden door dammen. De waterkeringen die het land beschermen tegen het buitenwater worden de primaire waterkeringen genoemd. Op dit moment kent Zeeland de grootste lengte aan primaire waterkeringen van alle provincies, namelijk 579 kilometer. Deze bestaat uit de verschillende dammen, waaronder de Oosterscheldekering, dijken en duinen. Naast de primaire waterkeringen kent Zeeland een enorme lengte aan de zogenaamde secundaire waterkeringen. Dit zijn de voormalige zeedijken die nu, door verdere inpolderingen, in het binnenland liggen. Deze, vaak door het landschap kronkelende dijkjes, zijn zo karakteristiek voor het Zeeuwse landschap. Echter, veel van deze dijken hebben nog hun rol in het geval er toch een overstroming zou plaatsvinden.
Stranden
Met ongeveer 650 kilometer aan kust heeft Zeeland heel wat te bieden aan strandliefhebbers. Vertoeven op de Zeeuwse stranden is genieten op de schoonste stranden van Nederland, met de meeste zonuren van het land en een reeks aan faciliteiten op en rondom het strand. De stranden in Zeeland zijn overal verschillend en dat maakt ze juist zo uniek. Voor ieder wat wils: wat te denken van natuurstranden waar rust overheerst, watersportstranden waar sportievelingen aan hun trekken komen of familiestranden waar de strandwacht een oogje in het zeil houdt en het paviljoen allerlei lekkers serveert. Kortom genieten aan de Zeeuwse kust!
Naast zon, zee, strand, weidse vergezichten, een boeiende historie en cultuur, fraaie dorpjes en steden is Zeeland een provincie die als geen ander verbonden is met het water.
De Zeeuwse natuur is de natuur van de Delta. Op de grens van land en water, zoet en zout en zand en klei zijn de belangrijkste Zeeuwse natuurgebieden te vinden.
Zeeland biedt enorm veel recreatie- en overnachtingsmogelijkheden. Naast vele campings, vakantieparken en hotels vindt u ook een aantal ruim opgezette bungalowparken nabij dit prachtige natuurgebied.
Wij bieden u een volledig overzicht van bungalow- en vakantieparken in Zeeland.
Onze partner Roompot biedt u maar liefst 22 parken in Zeeland! Hiermee mag Roompot zich de grootste aanbieder van bungalowparken in Zeeland noemen.
Tenslotte vindt u onder het onderdeel links een handig overzicht met links naar tal van andere websites met betrekking tot Zeeland. Wij wensen u veel plezier en hopen u snel te mogen verwelkomen in Zeeland!