Natuurgebieden in Zeeland
De Zeeuwse kust (natuur en water)
Zee, strand en duinen, natuur en water, recreatie en toerisme: Zeeland biedt u dit allemaal! De Delta is een gebied met kwaliteiten voor natuur, wonen, werken en recreëren. Hier kunt u meer informatie over het natuur- en kustgebied Zeeland en haar recreatiemogelijkheden vinden. Zee, strand, duinen, meren en bossen: u vindt het allemaal in Zeeland! Hier kunt u meer informatie over het natuur- en kustgebied Zeeland en haar recreatiemogelijkheden vinden.
Natuurgebieden en landschappen
De Zeeuwse natuur is de natuur van de Delta. Met zijn rijkdom aan vogels en zeehonden behoort het ondiepe zeegebied van de Voordelta tot de belangrijkste natuurgebieden van ons land. Samen met de schorren en slikken vormen de duinen en het strand het meest natuurlijke landschapstype dat in Zeeland te vinden is. Ook zijn de dijken niet weg te denken uit het Zeeuwse landschap. Ze vormen de ruggengraat van de provincie.
Op de grens van land en water, zout en zoet, en zand en klei zijn de belangrijkste Zeeuwse natuurgebieden te vinden: de duinen, de deltawateren en de kreken. Daarnaast kent Zeeland waardevolle cultuurlandschappen, zoals heggengebieden, poelgronden en dijkenlandschappen. Trek er eens op uit, te voet of op de fiets, dwars door het boerenland. Ook met de auto kunt u mooie tochten ondernemen. Neem er de tijd voor. Bezoek de natuurgebieden. De meest boeiende zijn te vinden daar waar zee en land elkaar raken. In het Verdronken Land van Seaftinge, de grootste schor van West-Europa, is mooi te zien hoe grote delen van Zeeland eruit moeten hebben gezien voordat de mensen dijken gingen bouwen. Opvallende verschijnselen in het Zeeuwse landschap zijn de meer dan honderd kreken en welen, restanten van getijstromen en kolkgaten. De meeste kreken zijn te vinden in Zeeuws-Vlaanderen. Welen komen vooral op Zuid-Beveland voor.
Het Zeeuwse aspect: inpolderingen
Het Zeeuwse aspect van de terreinen hangt samen met de invloed van het zout en de zee op het landschap van polders en dijken. De natuurgebieden buitendijks vormen de parels van de Zeeuwse natuur. Het Zwin en het Verdronken land van Saeftinge zijn bekende voorbeelden. Maar de inpolderingen hebben ook binnendijks prachtige natuurterreinen opgeleverd, zoals de bloemdijken en restanten van voormalige zeearmen. In de laaggelegen oude eilandkernen zijn hobbelige graslanden als weidevogel- en ganzenreservaat bewaard. Typisch Zeeuwse nieuwe natuur is te vinden in de afgedamde zeearmen en binnendijks langs de beide Scheldes. De afdammingen zorgden voor permanent droge gronden door het wegvallen van het getij. Hierop is natuur ontwikkeld, die door zijn uitgestrektheid en/of ligging een eigen karakter heeft.
Leven van de zee
Zeeland heeft altijd geleefd van de zee. Van hieruit werden verre kusten ontdekt en bevolkt. De Zeeuwse steden imponeren in de huidige tijd nog steeds door hun eeuwenoude schoonheid en hun tastbare verleden. Lang geleden waren het machtige havensteden!
Zeevaart en handel waren in de 18e eeuw over hun hoogtepunt heen. Landbouw en visserij werden de belangrijkste inkomstenbronnen. Uitgestrekte akkers bepalen ook nu nog het gezicht van het platteland. Vandaag de dag zie je in de polders vooral graan, aardappelen en bieten. Een gigantisch pallet van geuren en kleuren. Typerend zijn de boomgaarden, tegen weer en wind beschut door hoge populierenhagen.
Toen in de jaren zestig de verbindingen met de rest van Nederland beter werden, kreeg de moderne industrie in Zeeland een kans. De zeehavenindustrie in het Sloegebied bij Vlissingen en langs het kanaal Gent-Terneuzen vormt tegenwoordig een van de pijlers van de economie. Opvallend is verder de bedrijvigheid op en om de Zeeuwse wateren. Naast de visserij is de oester- en mosselcultuur van groot belang. Zeeland staat bekend om zijn visspecialiteiten. Kan eigenlijk ook niet anders in een provincie omgeven door water. Visliefhebbers hebben ruime keus. Oosterschelde kreeft, mosselen, zoetwater paling, oesters of wijngaardslakken... de rijkdom van de Zeeuwse wateren is ongekend. In de vismijnen van Colijnsplaat, Vlissingen en Breskens wordt dagelijks verse vis aangevoerd. Het kreeftenseizoen loopt van april tot en met half juli. Mosselen worden gegeten als de r in de maand zit. September, oktober, november en december zijn prima maanden om mosselen te eten, maar mosselen zijn bijna het hele jaar door vers te koop (augustus tot april). Met zeekraal, lamsoor en een goed glas mosselbier erbij, is Zeeland echt te proeven. Maar ook het Zeeuwse land brengt vele Zeeuwse lekkernijen voort als Appelaere, Lamsoor en pre salevlees.
Streekproducten
Akkerbouw bepaalt de aanblik van het vlakke land. Zeeland is van oudsher een agrarische provincie. Maar door lage opbrengsten en hoge kosten hebben boeren het steeds moeilijker. Toch heeft het Zeeuwse boerenland een grote aantrekkingskracht op toeristen en recreanten. Die zijn vaak geïnteresseerd in vers-van-het-land streekproducten. Steeds meer agrarische bedrijven verkopen streekproducten, zoals boerenkazen, eigengemaakte jam en boerderij-ijs. Vaak is het ook mogelijk om even over het erf of door boomgaarden te lopen.
In tal van Zeeuwse restaurants wordt gewerkt met streekproducten, zoals groenten, fruit en zuivel. Op de menus prijkt niet alleen het bekende mosselpannetje, maar ook voor de niet vishebbers heeft de Zeeuwse menukaart voldoende te bieden. Wat te denken van carpaccio van rundvlees met uitgebakken Zeeuwse spekjes, varkenshaas met Zeeuwse mosterdsaus, Stoverij van presale lam met groenten en kruiden of Zeeuws babbelaars.
Misschien wel de bekendste streekproducten zijn de boterbabbelaar en de Zeeuwse bolus. De Zeeuwse boterbabbelaar is een prima souvenir voor het thuisfront, verkrijgbaar in zakjes of blik. Een bolus is een zoete lekkernij gemaakt van witbrooddeeg met gekaramelliseerde bruine suiker.
Naast zon, zee ,strand, een boeiende historie en cultuur, fraaie steden en dorpen is Zeeland een provincie die als geen ander verbonden is met het water.
De Zeeuwse natuur is de natuur van de Delta. Op de grens van land en water, zout en zoet en zand en klei zijn de belangrijkste Zeeuwse natuurgebieden te vinden.
Zeeland biedt enorm veel recreatie- en overnachtingsmogelijkheden. Naast vele campings, vakantieparken en hotels vindt u ook een aantal ruim opgezette bungalowparken nabij dit prachtige natuurgebied. Onze partner Roompot Vakanties biedt u maar liefst 16 parken in Zeeland!
Wij bieden u een compleet overzicht van alle bungalow- en vakantieparken in Zeeland.
Tenslotte vindt u onder het onderdeel links een handig overzicht met links naar tal van andere websites met betrekking tot Zeeland. Wij wensen u veel plezier en hopen u snel te mogen verwelkomen in Zeeland!