Zeeland

Zee, strand, duinen, meren en bossen: in Zeeland vindt u het allemaal! Onderstaand kunt u meer informatie vinden over het kustgebied van Zeeland en haar recreatiemogelijkheden.

 

Toerisme en recreatie

Zeeland bevat alle ingrediënten voor een aangenaam vakantieverblijf. Zon, zee, strand, een boeiende historie en cultuur. In monumentale stadjes, pittoreske dorpjes, verrassende musea, leuke attracties, evenementen én ... een uitstekende plaats voor watersporters. Het weidse landschap en fraaie natuurschoon geven een weldadig gevoel van rust en ruimte. Overal ontmoeten water en land elkaar. Zeeland, een aangename provincie voor jong en oud.

 

Zeeland heeft veel te bieden

Het weidse landschap en fraaie natuurschoon geven een weldadig gevoel van rust en ruimte. Overal ontmoeten water en land elkaar. Zeeland, waar groot en klein nog echt vakantie kunnen vieren. Met 650 kilometer aan kust heeft Zeeland heel wat te bieden aan strandliefhebbers. Vertoeven op de Zeeuwse stranden is genieten op de schoonste stranden van Nederland, met de meeste zonuren van het land en een reeks aan faciliteiten op en rondom het strand. Het waterleven is er veelzijdig, het landleven rijk. Zeeland heeft veel te bieden: zee, strand, rust, weidse vergezichten, natuur, fraaie steden en dorpen. Het verleden is voelbaar aanwezig in forten, havens, middeleeuwse stadhuizen en kerken. De deltaprovincie verrast de bezoeker door haar uitgestrektheid en diversiteit. Er valt eindeloos veel te ontdekken. Er zijn mogelijkheden te over voor een actieve vakantie: uitstapjes in de natuur, strandvermaak en zoektochten naar het verleden. Zo’n 33 musea geven een beeld van leven en werken in vroegere tijden. Overal proef je de boeiende historie en cultuur. In monumentale stadjes, pittoreske dorpjes, verrassende musea, leuke attracties, evenementen én ... de niet te versmaden streekgerechten! Iedereen kan in Zeeland zijn hart ophalen. Zeilers, surfers, zwemmers, sportvissers en duikers voelen zich hier als een vis in het water. Culinaire genieters smullen van zilte lamsoren, mosselen, paptaart en bolussen. Liefhebbers van mooie winkels, sfeervolle markten en gezellige cafés komen volop aan hun trekken.

 

 

Strijd tegen de zee

In de beschutting van duinen en dijken liggen haven- en badplaatsen. Het Zeeuwse land is duizenden jaren lang geteisterd door stormvloeden. Na de watersnoodramp van 1953 kwamen de dammen van het Delta Plan, waarmee het Zeeuwse eilandenrijk tot een eenheid werd samengesmeed. Dit is het sluitstuk van een worsteling met de zee die nergens ter wereld zo hevig is geweest als hier, weerspiegeld in het wapen van Zeeland: Luctor et emergo - ik worstel en kom boven.

 

 Cultuur

Natuur en water zijn weliswaar de elementen waar bijna iedereen aan denkt bij Zeeland, maar ook in en rondom de Zeeuwse steden valt er genoeg te beleven. Zeeland heeft een rijke historie. Zo zijn er mooie historische plekjes te bezoeken in steden als Middelburg, Goes, Veere en Zierikzee, die vanwege hun monumentale gebouwen een straatjes jaarlijks veel bezoekers trekken. De monumentale panden, die rijke kooplieden in de 16e en 17e eeuw lieten bouwen, geven de centra van steden tot op de dag van vandaag een voornaam aanzien.

 

Zeeland is niet alleen trots op zijn steden, ook de streekproducten als oesters, kreeft en mosselen, wijn uit fruit en boerderijkaas van koeien-, schapen- en geitenmelk staan steeds meer in de belangstelling. En Zeeland bruist door de evenementen die er dagelijks georganiseerd worden. Van traditionele mosselfeesten tot het spraakmakende film by the sea en het culturele nazomerfestival. Een breed scala aan evenementen op het gebied van cultuur, watersport en traditionele feesten zorgen ervoor dat u zich niet hoeft te vervelen. Ook lokale jazzfestivals en evenementen met klassieke muziek bieden voor elk wat wils. Wie wat meer wil weten over de (culturele) geschiedenis van Zeeland kan terecht in vele musea.

 

Recreatie

Zeeland is de laatste jaren uitgegroeid tot een fiets- en wandelland. Overal zijn fietsroutes uitgezet waar fietsers en skaters kunnen genieten van de Zeeuwse natuur. Voor wandelaars zijn er ook genoeg mogelijkheden om via kleine paadjes de meest uiteenlopende natuurgebieden te bezoeken. Zeeland wordt uiteraard ook bezocht door natuurliefhebbers vanwege de diverse natuurgebieden. Karakteristiek zijn de laaggelegen, drassige gebieden waar veel vogels foerageren en broeden. Door de Zak van Zuid-Beveland, met zijn kronkelende paadjes, de boomgaarden en de dijkjes vol bloemen en planten, is het goed fietsen en wandelen. Ook Zeeuwsch-Vlaanderen is met haar smalle wegen, soms nog geplaveid met kinderkopjes of kasseien en omzoomd met knotwilgen, de moeite waard. Toch is Zeeland bij recreanten en toeristen vooral geliefd vanwege de mooie stranden.

 

Fietsen

Zeeland is een echte fietsprovincie. In de afgelopen jaren zijn vele fietspaden verbeterd of nieuw aangelegd en er zijn aantrekkelijke fietsroutes gecreëerd. Zeeuwen pakken dan ook vaker de fiets dan andere Nederlanders! 20 procent meer, om precies te zijn. Fietsen in Zeeland betekent optimaal genieten van uitgestrekte wateren, weidse poldervergezichten en het ontdekken van de mooiste plekjes in de historische stadjes en dorpen.

 

Voor de echte sportieveling zijn er in Zeeland rond het Veerse Meer, in Goes op Noord-Beveland en in de boswachterij Westenschouwen mountainbikeroutes uitgezet. De routes zijn gemarkeerd met houten palen en voeren door bospaadjes en over dijken, grinddreven en zandheuvels. Ook is het mogelijk meerdaagse tochten te maken zoals een tocht langs de Zeeuwse kust via de Noordzeeroute (duinen en deltawerken) of de Schelde-Rheinroute (onder andere het oude heggenlandschap).

 

 

Wandelen

Bent u op zoek naar de mooiste plekjes in de natuurgebieden, de cultuurhistorische schatten in het groen-blauwe landschap en de het nog traditionele leven in de karakteristieke dorpen? Zeeland heeft vele mogelijkheden voor de actieve recreant te voet. Frisse lucht opsnuiven tijdens een wandeling door een van de vele natuurgebieden die Zeeland rijk is. Er zijn gemarkeerde wandelingen uitgezet die vrij toegankelijk zijn. Of ga eens met een boswachter op pad door bos- en duingebied de Manteling op Walcheren. De kilometers lange stranden nodigen ook uit tot lange wandelingen. Voor de echte wandelaar zijn de twee lange afstand-wandelpaden, het Grenslandpad en het Deltapad, een echte uitdaging.

 

Watersport

Toch is Zeeland bij recreanten en toeristen vooral geliefd vanwege de mooie stranden. Met een kuststrook van 600 kilometer is er plaats genoeg voor het uitoefenen van verschillende watersporten. Niet alleen de 42 jachthavens met 13.000 ligplaatsen zijn in het seizoen goed bezet, ook surfers en zeilers zijn niet meer uit de Zeeuwse binnenwateren weg te denken. Andere sporten zoals de kano- en roeisport, de sportvisserij, de duiksport en de zogenaamde snelle watersporten als jet- en waterskiën worden steeds vaker beoefend in en op de Zeeuwse wateren.

 

Of u nu kiest voor het bedwingen van de ruige Noordzee met een windsurfplank, geniet van de kabbelende binnenwateren met een zeilboot of rondzwerft in de wondere wereld onder het wateroppervlak, het Deltagebied biedt genoeg waterpret voor iedereen.

 

Naast zon, zee, strand, weidse vergezichten, een boeiende historie en cultuur, fraaie steden en dorpen is Zeeland een provincie die als geen ander verbonden is met het water.

De Zeeuwse natuur is de natuur van de Delta. Op de grens van land en water, zout en zoet en zand en klei zijn de belangrijkste Zeeuwse natuurgebieden te vinden.

 

Zeeland biedt enorm veel recreatie- en overnachtingsmogelijkheden. Naast vele campings, vakantieparken en hotels vindt u ook een aantal ruim opgezette bungalowparken nabij dit prachtige natuurgebied. Onze partner Roompot biedt u maar liefst 16 parken in Zeeland! Hiermee mag Roompot zich de grootste aanbieder van bungalowparken in Zeeland noemen.

 

Wij bieden u een volledig overzicht van de bungalow- en vakantieparken in Zeeland.

 

Tot slot vindt u onder het onderdeel links een handig linkoverzicht naar andere websites m.b.t. Zeeland. Wij wensen u veel plezier en hopen u snel te mogen verwelkomen in Zeeland!